Bloedvaten zorgen voor de toevoer van zuurstof en voedingstoffen en voor de afvoer van zuurstofarm bloed en afvalstoffen. In onze huid zijn de bloedvaten naar een klein netwerk van fijne vaatjes vertakt. Deze zorgen voor de noodzakelijke toevoer van zuurstof en voedingstoffen aan onze verschillende huidlagen. Deze vaatjes kunnen door verschillende factoren meer zichtbaar worden. Je ziet dan (talrijke) uitgezette rode en/of blauwe bloedvaatjes in je gezicht of op je lichaam ontstaan. Vaak zijn deze vaatafwijkingen onschuldig, maar worden vaak wel als storend ervaren. Ook kan je huid een stuk gevoeliger reageren op invloeden van buitenaf.
Hoe ontstaan vaatafwijkingen?
De wand van deze vaatjes zijn verzwakt, meestal ontstaat het geleidelijk met de veroudering van de huid. Ook kunnen overmatige blootstelling aan Uv-straling en veel buiten zijn in weer en wind je gesprongen vaatjes verergeren. De sterkte van je vaatwanden wordt ook erfelijke bepaald.
Andere uitlokkende factoren zijn roken, zwangerschap en het gebruik van medicijnen.
De vaatafwijkingen in je huid komen in verschillende mate en vormen voor. Zo kan je last hebben van couperose; dit wordt gekenmerkt door een netwerkje van rode en of blauwe bloedvaatjes op je wangen of neus. Een spider, spinnenkopje of angioom herken je aan rode stipjes of bultjes op je huid.
Wat kan je eraan doen?
Gelukkig zijn veel vaatafwijkingen goed te behandelen. Met een laserbehandeling kunnen wij heel gericht en effectief de uitgezette bloedvaatjes verminderen of zelfs helemaal verwijderen.
Naast het behandelen van de vaatafwijkingen bestaat ook de mogelijkheid om het huidgebied te camoufleren.