Oorzaken van huidveroudering
Naarmate je ouder wordt, verandert de structuur van zowel je bovenste huidlaag (de opperhuid, epidermis) en de ondergelegen lederhuid (dermis). De huid verliest haar elasticiteit en stevigheid doordat de aanmaak van collageen en elastine in de huid vermindert. Ook wordt je huid droger door een afname van talgproductie. Het onderhuids vetweefsel wordt dunner, met als gevolg dat de huid dunner en minder veerkrachtig wordt.
Zowel inwendige als uitwendige factoren zijn van invloed op het huidverouderingsproces. Het intreden en de snelheid van veroudering is genetisch bepaald, maar ook diverse biologische en omgevingsfactoren spelen een rol bij huidveroudering. Denk hierbij aan factoren zoals zonlicht, roken, stress, hormonen, overgewicht, luchtverontreiniging en klimatologische factoren zoals wind en hitte.
Behandelingen tegen huidveroudering
Ondanks dat het niet mogelijk is om huidveroudering tegen te gaan, is het wel mogelijk om het proces iets af te remmen. Een combinatie van de beste producten die diep in de cellen doordringen voor het verzorgen van de huid en de juiste behandelingen kan het proces remmen. Er bestaan verschillende behandelingen die de effecten van veroudering zo veel mogelijk afremmen. Een aantal van deze behandelingen zijn endermologie, chemische peelings en de dermapen. Het is ook mogelijk om een behandeling te ondergaan bij cosmetisch arts Charlotte Franke van Clinic Dokter Charlotte Laren.